Sormiruokailijan vanhempi! 10 apuvälinettä, joita kannattaa hyödyntää

Omenaporalla voi tehdä reiän liukkaisiin hedelmiin, jotta lapsen on helpompi pitää niistä kiinni. Sormiruokailussa voi hyödyntää myös muita tarvikkeita.

Kuvissa näkyvät ezpz-merkkiset silikoniset ruokailualustat ja ChooMeen uudelleen täytettävät smoothiepussit on saatu Ipanaiselta.

Sormiruokailua varten ei tarvitse hankkia kalliita välineitä. Ruokailuhetket sujuvat useimmiten mainiosti, kunhan lapselle tarjotaan ikä- ja taitotasoon sopivia sormiruokia.

Osa perheistä hurahtaa sormiruokailuun täysillä. Silloin on mukavaa, että ruokailu tapahtuu mahdollisimman sujuvasti ja siististi. Myös vaihtelu virkistää lasta, kun tarjolla on uudenlaisia herkkuja. Nämä asiat voivat toteutua myös ilman apuvälineitä, mutta joistakin tarvikkeista saattaa olla suurta iloa ja hyötyä.

Vauvavuosi.fi kokosi listan tarvikkeista, joita on mahdollista hyödyntää sormiruokailussa. Löytyvätkö nämä välineet keittiöstäsi ja tiedätkö, millaista apua niistä on?

Omenapora

Jos liukkaat hedelmät lipsahtavat lapsesi kädestä, kaiva omenapora esille. Tee reikä hedelmän keskelle ja ávot: herkusta on helpompi pitää kiinni.

Toki reiän tekeminen onnistuu esimerkiksi myös veitsellä, mutta omenapora on nopea ja näppärä apuväline sormiruokailijan vanhemmalle.

Jos keittiössäsi ei ole omenaporaa, syö sellaisen hankinta lompakkoon yleensä parin euron kokoisen reiän.

Vohvelirauta tai silikoninen vohvelimuotti

Ketä ei ilahduttaisi, jos saa iskeä hampaansa (tai ikenensä) tirisevään vohveliin? Herkku maistuu sovellettuna versiona myös vauvalle, joten ruoanlaitossa voi hyödyntää vohvelirautaa tai silikonista vohvelimuottia.

Jos tahdot valmistaa vauvalle sopivia vohveleita, kokeile esimerkiksi Simppeli sormiruokakeittiö -hittiblogin pehmoisia bataattivohveleita, kaurakookosvohveleita tai tomaattisia jauhelihavohveleita. Jos kaipaat vaihtelua aamu- tai iltapalalla, testaa Bebe au lait -blogin reseptiä vohveliksi naamioidusta kaurapuurosta.

Vinkki! Vohvelit näyttävät upeilta valokuvissa. Nappaa muisto perhealbumiin vohvelilla herkuttelevasta sormiruokailijastasi.

Pöytään kiinnittyvä ruokailualusta

Antaako vauva kyytiä lautaselle? Monet sormiruokailijoiden vanhemmat ovat ihastuneet silikonisiin ruokailualustoihin, jotka kiinnittyvät useimpiin pöytämateriaaleihin. Osassa alustoja on kiinni myös lautanen tai kulho.

Ateraa
Näppärä ruokailualusta mahtuu monien syöttötuolien tarjottimiin.
Joona_lovely_22
Ruokailualusta tuo väriä keittiöön.

Äidin kommentti: Aiemmin lapseni söi sormiruokia suoraan puhtaalta pöydältä, joten meillä oli tarve muutamalle silikonisille ruokailualustalle. Saimme Ipanaiselta testiin suuren pinkin ruokailualustan ja pienemmän mintun värisen alustan. 

Minua mietitytti, pysyisivätkö ruokailualustat kiinni pöydässä puuhakkaan yksivuotiaani käsittelyssä. Suuremman alustan reunaa lapseni aluksi nostikin, mutta kieltämisen jälkeen jätti sen rauhaan. Ruokailuhetket ovat sujuneet loistavasti, ja lapseni poimii keskittyneenä suuhunsa sapuskaa veikeiltä ruokailualustoiltaan.

Suuremmalta alustalta olen tarjoillut lämpimät ateriat ja pienemmältä välipaloja. Olen pessyt ruokailualustat heti käytön jälkeen käsin, vaikka ne ovat myös konepestäviä. Uudet ruokailualustamme ovat minusta hyödyllisiä hyvän pitonsa ansiosta ja hauska ulkomuoto miellyttää myös äidin silmää.

Muffinivuoka

Hemmottele sormiruokailijaasi suolaisilla tai luonnollisen makeilla muffineilla. Maistuisiko lapsellesi tattarimuffinit Soppaa ja sirkushuveja -blogin tapaan tai munakas- tai parsakaalihernemuffinssit Marjut Ollilan resepteillä? Täältä löydät Ollilan reseptejä, joilla leivot vauvalle puolestaan makeita herkkuja.

Jos harkitset muffinivuoan hankintaa, selviät alle kymmenen euron budjetilla.

Jäätelömuotit

Pölyttyvätkö jäätelömuotit kaapin perukoilla? Aika kaivaa esiin, sillä monet vauvat rakastavat kylmää välipalaa.

Vauvoille sopivat jäätelöt valmistuvat helposti. Katso mallia esimerkiksi Simppelin sormiruokakeittiön maitojäätelöreseptistä tai Valion hedelmäsorbettireseptistä.

Uudelleen täytettävät smoothiepussit 

Hurauta vauvalle smoothie esimerkiksi Soppaa ja sirkushuveja -blogin resepteillä tai Valion kahden raaka-aineen reseptillä ja kaada uudelleen täytettävään smoothiepussiin. Laita korkki kiinni ja siirrä jääkaappiin odottamaan esimerkiksi leikkipuistoon tai kahvilaan lähtöä, tai tarjoile terveellinen välipala kotona.

Joona_tää
Imukorkki estää smoothieta tulemasta pussista vauhdilla.

Äidin kommentti: Pidin riskinä, että käyttäisimme uudelleen täytettäviä smoothiepusseja pari kertaa ja sitten ne unohtuisivat. Tuotteen käyttö vaati erityisesti aluksi vanhemman ohjausta, sillä lapseni nappasi hampaillaan smoothieta säännöstelevän imukorkin irti. Nopeasti lapseni kuitenkin oivalsi systeemin. Nykyään hän tarttuu smoothiepussiin kuin vanhaan tuttuun, ja välipalahetket sujuvat itsestään. 

Olemme ihastuneet terveellisiin smoothieisiin tuotteen ansiosta. Smoothie maistuu lapselleni erinomaisesti, ja pääsen virkistämään myös itseäni niillä. Pesen välipalapussin käsin heti käytön jälkeen, mutta ne voi pestä myös astianpesukoneessa.

Tarjoan lapselleni smoothieta uudelleen täytettävästä välipalapussista useamman kerran viikossa kotona, mutta tuote on takuulla kätevä myös reissussa. Olemme lähiaikoina lähdössä autolla sukuloimaan, ja aion tarjota smoothieta pojalleni ajomatkan aikana.

Vauvan syömäapu: Food Feeder 

Osaa vanhemmista pelottaa, että vauva voisi tukehtua sormiruokaillessaan. Se on erittäin harvinaista, mutta riskin voi minimoida Food Feederiksi kutsutulla apuvälineellä. Tuote täytetään hedelmä- tai vihannespaloilla. Vauva imeskelee ruokaa silikonisesta tuttipäästä ja osassa malleja verkon läpi. Lapsi ei saa suuhunsa paloja, joihin voisi tukehtua.

Food Feeder sopii erityisesti vauvoille, jotka vasta tutustuvat uusiin makuihin ja ruokiin. Tuotteessa on kahva, josta lapsi voi pitää kiinni. Food Feeder kannustaa lasta itsenäiseen syömiseen, mutta sitä tulee käyttää aikuisen valvonnassa.

Useat verkkokaupat myyvät Food Feederia alle kymmenellä eurolla.

Ilmatiiviit säilytysrasiat ja leivinpaperia

Sormiruokia valmistetaan usein isompi satsi kerralla. Ruoan pakastamista varten on hyvä olla ilmatiiviitä rasioita ja leivinpaperia. Siirrä ruoka rasioihin ja laita leivinpaperia kerrosten väliin, jotta herkut eivät jäädy kiinni toisiinsa.

Muovinen ruokalappu, jossa on kouru

Monet suosivat perinteisiä ruokalappuja tai ruokailuessuja. Sormiruokailijan kaulaan kannattaa ripustaa muovinen ruokalappu, jonka kouruun jää todennäköisesti osa tipahtelevista murkinoista. Näin säästät aikaa jälkien siivoamisessa.

Lattiasuoja

Sormiruokailu on usein sotkuista puuhaa. Jos teillä ei ole koiraa, harkitse konttorituolin alle tarkoitetun suojan hankkimista huonekaluliikkeestä. Laita suoja syöttötuolin alle, jolloin ruoan jämät tippuvat sen päälle.

Voit levittää lattialle myös vahakangasliinan. Sanomalehdet ovat loistava pikaratkaisu lattian suojaamiseen esimerkiksi kyläreissuilla.

Vauvan ruokailuhetkeen tarvitaan useimmiten myös:

  • syöttötuoli
  • tuttipullo, pillipullo, nokkamuki tai snapsilasi
  • lautanen
  • ruokailuvälineet

Artikkelissa on käytetty lähteenä Marjut Ollilan Simppeliä sormiruokailua -kirjaa (2018, WSOY).