Milloin tutin käyttö kannattaa aloittaa? Huolehdi ensin kaksi asiaa kuntoon

Tutti on hyvä antaa vasta, kun vauvalla on imetyksen aikana oikea imuote ja äidin maitomäärä on vakiintunut riittävälle tasolle. Nykymutsin imetyskirjassa muistutetaan, että hyvin varhainen tutin käyttö voi vaikeuttaa imetyksen alkuvaihetta.

Vanhemmat toivovat usein, että vauva oppisi imemään tuttia. Jotkut ottavat tutin mukaan jo synnytyslaitokselle, jotta uusi tulokas tottuisi siihen ensipäivistään lähtien. Juuri ilmestyneessä Nykymutsin imetyskirjassa kerrotaan, ettei tuttia kuitenkaan kannata antaa vauvalle hyvin varhaisessa vaiheessa.

Tutti on suositeltavaa antaa vauvalle vasta, kun hän on oppinut oikean imuotteen ja äidin maitomäärä on vakiintunut riittäväksi. Jos tutti astuu kuvioihin ennen näiden toteutumista, saattaa imuote jäädä huonoksi, eivätkä rinnat välttämättä saa tarpeeksi stimulaatiota. Väestöliiton mukaan tutin imeminen hyvin varhain voi myös kuluttaa turhaan vauvan energiaa.

Haasteet imetyksen alkuvaiheessa on mahdollista selättää, mutta joskus ne vievät liikaa voimia. Osa äideistä voi lopulta lopettaa imettämisen, jos se sattuu väärän imuotteen vuoksi tai maitomäärä tuntuu riittämättömältä. On hyvä huomioida, ettei tutin käyttö pian syntymän jälkeen aiheuta kaikille ongelmia imetyksen sujumisessa.

Joko tutti? Näin tunnistat oikean imuotteen 

Nyrkkisääntönä on, ettei imettämisen tulisi sattua ensimmäisten kymmenen sekunnin jälkeen. Tämä toteutuu useimmiten, jos vauva on kiinni äidissä, selkäranka suorassa ja pää hieman takakenossa. Vauvan ote rinnasta on suuri ja avonainen, ja nänni on kitalaessa kiinni. Tarkasta, että pienokaisesi alahuuli on rullalla ulospäin. Otteen tulee olla niin tiukka, että irrottamiseen tarvitsee käyttää sormea.

Mistä tietää, että maitomäärä on riittävällä tasolla?

Pian synnytyksen jälkeen tulisi aloittaa säännöllinen imettäminen, jotta maidontuotanto käynnistyy. Maitoa voi erittyä, vaikka äiti ei imettäisi. Jotta maidoneritys jatkuu ensimmäisten päivien jälkeen, rintoja tulee tyhjentää imettämällä, pumppaamalla tai lypsämällä.

Äidinmaito nousee keskimäärin 2-4 päivän kuluessa synnytyksestä, mutta osan täytyy odottaa maitomäärän selvää lisääntymistä vielä muutaman päivän pidempään. Rinnat voivat tuntua kovilta, aroilta ja kuumottavilta. Kun maito on noussut, maidontuotanto pysyy tehokkaasti käynnissä ja pienokainen on kylläinen syöttöjen jälkeen, voi olla hyvä hetki antaa vauvan tehdä tuttavuutta tuttiin.

Väestöliiton mukaan tuttia kannattaa käyttää, kun vauvaa ei saada muuten rauhoittumaan. Tuttia voi käyttää myös, kun vauvan toivotaan rauhoittuvan nukkumaan.

Nykymutsin imetyskirja. 2018. Talvitie, L. & Ahonen, P. Nemo.

Seuraa Vauvavuosi.fi:tä Facebookissa ja Instagramissa!

© pääkuva pixabay.com