Synnytystä nopeutetaan tarvittaessa imukupilla – 4 yleisintä syytä

Kätilö Laura Kososen Matkaopas synnytykseen ja sieltä takaisin -kirjan mukaan imukuppia voidaan käyttää esimerkiksi, jos vauva on syntymässä pää vinossa.

Joskus lapsen syntymää on tarpeen nopeuttaa. Näin on esimerkiksi, jos sydänäänikäyrä osoittaa vauvan voimien hupenevan ponnistusvaiheessa. Avuksi voidaan ottaa imukuppi, jonka synnytyslääkäri kiinnittää vauvan päähän. Yleisimmin käytössä olevan imukuppi vastaa kooltaan muutamaa kolikkoa.

Imukuppia saatetaan käyttää myös, jos supistuksiin ei saada tehoa, vauva on syntymässä pää vinossa tai synnyttäjän voimat vähenevät ponnistusvaiheen pitkittyessä.

Kun imukuppi on lapsen päässä, synnyttäjä jatkaa ponnistamista supistusten ajan. Samalla lääkäri auttaa vetämällä imukupista. Voidaan tarvita useita supistuksia, ennen kuin lapsi syntyy.

Jos synnytystä joudutetaan imukupilla, synnyttäjä on yleensä gynekologisessa tutkimusasennossa ja pitää jalkojaan sängyn jalkatelineessä.

Useimmiten synnytyksissä, joissa tarvitaan imukuppia, tehdään episiotomia eli välilihanleikkaus. Vauva syntyy tavallista nopeammin ja välilihan kudokset eivät ehdi venyä kunnolla. Episiotomia tekee myös vauvalle tilaa syntyä.

Vauvan päähän voi jäädä imukupista mustelma ja turvonnut pahka, mutta ne paranevat muutamassa päivässä.

Kosonen, Laura. Matkaopas synnytykseen ja sieltä takaisin. 2018. Kustantamo S & S.

© pääkuva unsplash.com

Seuraa Vauvavuosi.fi:tä myös Facebookissa ja Instagramissa!