”Mikä vauvan nimeksi tulee?” – älä vastaa, jos tahdot pysyä hyväntuulisena

Raskausaikana yllätyin, kun jotkut antoivat huonoa palautetta vaihtoehdoista lapsemme nimeksi.

”Se on kuin joku natsi-Saksassa käytössä ollut nimi”, kommentoi eräs tuttavani nimeä, jota harkitsimme lapsellemme raskaana ollessani. Muutama muukin osoitti kielteisen näkemyksensä nimistä, joita pidimme mahdollisina lapsellemme. Jonkun mielestä nimet eivät rimmanneet keskenään, toinen piti nimeä liian tavallisena, kolmas puolestaan oli tuntenut jonkun samannimisen, epämiellyttävän tyypin.

Päätimme sikiön sukupuolen selvittyä, että lapsemme toiseksi nimeksi tulee Teuvo kumppanini edesmenneen sukulaisen mukaan. Useampi henkilö yhdisti nimen mielipiteitä jakavaan julkkispersoonaan. ”Niin kuin Teuvo Hakkarainen”, valintaamme kommentoitiin. Vaikka heitot saattoivat olla huumoria, olisin mieluummin jättänyt ne kuulematta.

Pian huomasin jännittäväni, miten ihmiset reagoivat nimiehdokkaisiimme. Vaikka yritin ajatella, ettei muiden mielipiteellä ole väliä, tuntuivat tietyt kommentit ikäviltä. Toki suurin osa ihmisistä piti vaihtoehtojamme onnistuneina.

Mainitsin kumppanilleni tuttavani natsi-Saksa-vertauksesta ja mieheni näkemys jäi mietityttämään. Hän piti myönteisenä, että välini joihinkin ihmisiin ovat niin läheiset, että minulle voi kertoa kaunistelematta mielipiteensä.

Jotta pysyisit hyväntuulisena, kannattaa silti harkita lapsen nimen paljastamista vasta kastejuhlassa tai nimiäisissä.

Nimen päättäminen tuntuu henkilökohtaiselta

Jokainen valitsee lapselleen nimen omilla periaatteillaan. Joku tahtoo erottautua, toinen ihastuu perinteisiin nimiin, kolmas arvostaa kansainvälisyyttä ja monet vaalivat sukunsa nimiperintöä. Vanhemmat näkevät usein suuren vaivan pohtiessaan sopivaa nimeä. Kyse on tärkeämmästä päätöksestä kuin että nappaatko kaupassa ostoskoriisi lauantaipussin vai sirkusaakkosia. Nimen valitseminen auttaa jopa luomaan sidettä lapseen ja konkretisoi tulevaa elämänmuutosta.

Koska päätös lapsen nimestä tuntuu henkilökohtaiselta ja jopa pyhältä, antaisin yhden vinkin: jos raskaana oleva tai perheenlisäystä saanut tuttusi uskoutuu sinulle tulevasta nimestä tai vaihtoehdoista nimeksi, älä tyrmää, hämmenny tai lannista. Pyri suhtautumaan myönteisesti tai edes neutraalisti, vaikka nimi ei sytyttäisi sinua. Kerro tuntemuksistasi asiallisesti vain, jos sinulta pyydetään mielipidettä. Muussa tapauksessa kunnioita toisen valintoja, ja ole ilonpilaajan sijaan hyvä tyyppi.

© pääkuva unsplash.com

Seuraa Vauvavuosi.fi:tä myös Facebookissa ja Instagramissa!