Kiinteitä ruokia jo 3-kuukautisina saaneet vauvat nukkuivat parhaiten – noudata silti THL:n suositusta

Kiinteitä lisäruokia jo kolmen kuukauden iästä lähtien saaneet vauvat nukkuivat puolivuotiaina pidempään kuin vertailuryhmän lapset, selviää brittitutkijoiden tuoreesta tutkimusanalyysista. Vanhempien ei silti kannata aloittaa omatoimisesti soseiden syöttämistä lapselle yleistä suositusta aiemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee antamaan vauvalle kiinteitä lisäruokia maisteluannoksina aikaisintaan neljän kuukauden iästä lähtien. Kiinteiden lisäruokien tarjoaminen tulisi aloittaa viimeistään, kun lapsi on puolivuotias. Joissain tapauksissa, esimerkiksi keskosuudesta johtuen, kiinteitä lisäruokia voi antaa lastenlääkärin ohjeistuksen mukaisesti jo aiemmin.

Monet vanhemmat ovat törmänneet uskomukseen, jonka mukaan vauva nukkuisi paremmin yöllä, jos hänelle tarjotaan kiinteitä lisäruokia yleistä suositusta aiemmin. Jotkut vanhemmat antavat lapselleen kiinteää ruokaa jo ennen neljän kuukauden ikää paremmin nukuttujen öiden toivossa.

Tuoreen tutkimusanalyysin perusteella vankasti elävässä uskomuksessa saattaa olla jotakin perää. Tutkijat löysivät yhteyden varhain aloitetun kiinteiden lisäruokien syömisen ja vauvan parempien yönien välillä. Tulos ei kuitenkaan tarkoita, että kiinteitä lisäruokia kannattaisi tarjota lapselle yleistä suositusta aiemmin.

Tutkimusanalyysista uutisoi Reuters, ja tulokset on julkaistu JAMA Pediatrics -lehdessä.

Hieman pidemmät ja yhtäjaksoisemmat yöunet

Tuoreeseen tutkimusanalyysiin saatiin materiaali aiemmasta tutkimuksesta, johon osallistui noin 1300 lasta. Tuolloisen tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten kiinteiden lisäruokien aloittamisen ajankohta vaikuttaa lapsen allergiariskiin. Tutkimustulokset julkaistiin vuonna 2016.

Tutkimuksessa osaa vanhemmista ohjeistettiin antamaan vauvalleen kiinteitä lisäruokia maisteluannoksina kolmen kuukauden iästä lähtien. Muita perheitä kannustettiin intensiiviseen imetykseen ja heitä kehotettiin aloittamaan kiinteiden lisäruokien tarjoaminen puolivuotiaana.

Viiden kuukauden ikäisinä vauvat, jotka olivat syöneet kiinteitä lisäruokia jo pari kuukautta, nukkuivat vertailuryhmää hieman paremmin. Ero yöunien pituudessa oli paremmin havaittavissa puolen vuoden iästä lähtien. Tuolloin kiinteiden lisäruokien syömisen jo kolmen kuukauden iässä aloittaneet vauvat nukkuivat keskimäärin noin 17 minuuttia pidempään yössä kuin vertailuryhmän vauvat. Viikossa tämä tarkoitti yhteensä keskimäärin noin kahta tuntia pidempiä yöunia kuin vertailuryhmällä. Varhain kiinteitä ruokia saaneet lapset myös heräsivät kesken yöuniensa vertailuryhmää harvemmin.

Tulos pysyi samankaltaisena, kun lapset olivat yli yksivuotiaita.

Vanhemmat, jotka antoivat kiinteitä ruokia vauvalleen keskimäärin kolmen kuukauden iästä lähtien, raportoivat lapsellaan pahoja vaikeuksia nukkumisessa harvemmin kuin vertailuryhmän vanhemmat.

Tutkimusanalyysista ilmeni myös, että huonosti nukutut yöt heikensivät erityisesti äidin elämänlaatua.

– Lapsen nukkumisella ja äidin elämänlaadulla havaittiin olevan erittäin vahva yhteys, kuten saatoimme odottaa, tutkija Michael Perkin kertoo.

– Jos lapsi nukkuu huonosti, vaikuttaa se selvästi äidin elämänlaatuun.

Liian varhainen aloitus voi olla haitallista

Lastenlääkäri Jae Kim toteaa Reutersille, ettei vanhempien tulisi omatoimisesti aloittaa kiinteiden lisäruokien tarjoamista lapselleen yleistä suositusta aikaisemmin. Isossa-Britanniassa kiinteiden lisäruokien aloittamista suositellaan puolen vuoden iästä lähtien. Kim kehottaa keskustelemaan lisäruokien aiemmasta aloituksesta ensin lastenlääkärin kanssa.

Kimin mukaan kiinteiden lisäruokien aloittaminen liian varhain voi olla lapselle haitallista, sillä vauvalla ei välttämättä ole valmiuksia esimerkiksi mutustella ja niellä kiinteää ruokaa. Se voi myös vähentää imetyskertoja, kertoo lääkäri.

Amerikkalainen lastenlääkäri Jennifer Shu muistuttaa CNN:n haastattelussa, että vauvan yöunia voi yrittää parantaa myös muilla keinoin kuin tarjoamalla kiinteitä lisäruokia suosituksia aiemmin. Shu arvelee, että jos vauvalle syöttää aiempaa enemmän rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta, saattavat yöunet pidentyä. Myös säännöllisistä iltarutiineista ja turhien ärsykkeiden, kuten sinisen valon, välttelemisestä erityisesti iltaisin voi olla apua.

Lähteet: Reuters ja CNN

© pääkuva pixabay.com

Lue myös: Saako huvipuistolaitteiden kyydissä imettää? Linnanmäki vastaa vauvaperheen kysymyksiin

Jos elät vauvavuottasi tai odotat perheenlisäystä, liity Vauvavuosi.fi-sivuston yhteisöön Facebookissa ja Instagramissa!