Syökö vauvasi näitä suosittuja välipaloja? Asiantuntijat varoittavat liiallisen käytön riskeistä

Joukko asiantuntijoita uskoo supersuosittujen välipalapussien varhain aloitetun, liiallisen ja pitkään kestäneen käytön altistavan lapsen muun muassa napostelemiselle ja ylensyömiselle.

The New York Times julkaisi hiljattain artikkelin, jonka mukaan joukko asiantuntijoita pitää vauvojen ja taaperoiden annospussista imeskeltäviä välipaloja joissain tapauksissa haitallisina. Asiantuntijat uskovat, että kyseiset välipalat voivat varhain aloitettuna, liikaa ja pitkäkestoisesti käytettynä opettaa lasta napostelemaan ilman nälkää ja ylensyömään. Pahimmillaan vaikutukset voivat heijastua negatiivisesti kehitykseen, asiantuntijat väittävät.

Kyse on erittäin suosituista välipalatuotteista, joiden sisältö imetään korkin alla olevan osan kautta. Välipalaa tulee suuhun myös avattua pakkausta painamalla. Välipalapussien sisältö koostuu pääosin hedelmistä ja vihanneksista, ja markkinoilla on myös lounaaksi tai päivälliseksi tarkoitettuja aterioita vastaavissa pakkauksissa.

Rauhoitatko lapsen antamalla välipalaa?

Kun pikkuinen kiukuttelee julkisilla paikoilla, osa vanhemmista ojentaa lapselleen avatun välipalapussin. Jos näin toimitaan useita kertoja päivittäin ja tapa jatkuu pitkään, saattaa lapsi yhdistää välipalan saamisen ja rauhoittumisen toisiinsa, kertoo The New York Times. Lapsi saattaa lopulta myös omaksua, että napostelu ilman nälkää kannattaa hetkellisen hyvänolon tunteen takia. Napostelu ei kuitenkaan täytä lapsen psykologisia tarpeita.

– Jos lapselle antaa välipalapussin, jotta kitinä loppuisi, voi napostelusta tulla päivittäinen tapa tilanteissa, joissa lapsi ei ole nälkäinen, lastenlääkäri Natalie Muth toteaa.

– Lapset omaksuvat helposti rutiineja, olivatpa ne hyviä tai huonoja.

Jos lapsi saa annospussista imeskeltäviä välipaloja, kun hänellä ei ole nälkä, ruoka ei välttämättä maistu lounaalla tai päivällisellä. Lapsen vastahakoisuus syödä kunnon aterioita voi huolettaa vanhempia.

Vaikuttavatko kehitykseen?

The New York Timesin mukaan annospussista imeskeltäviä välipaloja kannattaa antaa vauvalle maltillisesti erityisesti silloin, kun tämä opettelee nielemään ja pureskelemaan pehmeää ruokaa. Lapsen tapa käsitellä ruokaa suussaan on erilainen, kun murkinan saa lusikalla kuin suoraan välipalapussista, kertoo yksi lehden haastattelemista asiantuntijoista.

– On todella tärkeää, että lapset oppivat asettamaan lusikalla saamansa ruoan kielelleen, pyörittämään sitä suussaan, työntämään sen suun takaosaan ja sitten nielaisemaan.

Lehden mukaan välipalapussien liiallisen käytön riskinä voi olla, että ruoan pureskelemaan oppiminen viivästyisi. Kyseisten tuotteiden koostumus on usein pehmeä ja jopa juokseva, ja ruokaileminen muistuttaa teknisesti enemmän juomista kuin syömistä. Näin ollen välipalahetki ei välttämättä edistä ruoan pureskelemisen oppimista.

Syömään oppiminen on myöhemmin yhteydessä puheen kehitykseen. Liikaa annospussista imeskeltäviin välipaloihin perustuva ruokavalio voi pitkään kestäessään heijastua negatiivisesti puheen kehitykseen, uskoo Bostonin lastensairaalassa asiantuntijatehtävissä toimiva Kara Larson. Hän ei  kuitenkaan usko, että riski koskee tuotteiden kohtuullista käyttöä.

Myös ravitsemusasiantuntija Melanie Potock näkee annospussista imeskeltävien välipalojen liiallisessa käytössä riskejä:

– Lapsen syömään oppiminen on kehitysprosessi, siinä missä ryömimään, kävelemään tai juoksemaan oppiminen. Emme ikinä tekisi mitään, mikä voisi hidastaa esimerkiksi ryömimään oppimista. Ei kannata myöskään tehdä mitään, mikä voi viivyttää syömään oppimista.

Eivät auta uusiin ruokiin ihastumisessa?

Vaikka annospussista imeskeltävässä välipalassa olisi useita terveellisiä ainesosia, eivät ne sekoitettuna keskenään takaa, että lapsi oppii pitämään kyseisistä ainesosista. Usein välipalapussit sisältävät myös hedelmiä, kuten omenaa tai päärynää, ja ne voivat makeudellaan peittää muut maut.

– Lasten täytyy maistaa ainesosia alkuperäisessä muodossaan, jotta he voivat oppia pitämään niistä myöhemmin, Natalie Muth sanoo.

Lapset tarvitsevat erilaisia ruokailukokemuksia, sillä ne auttavat noudattamaan monipuolista ruokavaliota myös myöhemmin elämässä. Liian yksipuolinen ruokavalio pikkulapsiaikana voi vaikuttaa siihen, miten rohkeasti tai varovaisesti lapsi myöhemmin maistaa uusia ruokia.

Asiantuntija: Syötä mieluummin lusikalla!

Välipalapusseja voi antaa vauvalle satunnaisesti ilman huolta asiantuntijoiden nostamista riskeistä, sillä ne koskevat lähinnä tuotteiden varhain aloitettua, liiallista ja pitkäkestoista käyttöä. Melanie Potock suosittelee kuitenkin, että lapselle annettaisiin välipalapusseja mahdollisimman harvoin, sillä turvallista rajaa niiden käytölle on hankala määrittää. Esimerkiksi kotona olisi hyvä syödä pääasiassa perinteisiä välipaloja lusikalla tai sormiruokaillen, ja välipalapussien käytön voisi rajoittaa matkustamisen yhteyteen.

Kara Larsonilla on neuvo vanhemmille: Tarjoile välipalapussin sisältö vauvalle lusikalla aina, kun mahdollista. Tuote kannattaa myös siirtää astiaan, jos vaan mahdollista. Kun lapsi on isompi, anna hänen ohjata välipala itse lusikalla suuhunsa.

Lähde: The New York Times

Edit 8.52. Otsikkoa muokattu.

Jos tahdot uutiset vauvaperheitä kiinnostavista ajankohtaisista aiheista suoraan Facebook-feediisi, seuraa Vauvavuosi.fi:tä tämän linkin kautta!

Liity yhteisöömme myös Instagramissa.