Syntyikö vauvasi yöllä? Tutkijoilla on sinulle kiinnostavaa asiaa

Vauvoja syntyy erityisen paljon yöllä ja varhain aamulla, selviää brittitutkimuksesta. Tutkijan mukaan evoluutiolla voi olla vaikutusta ilmiöön.

Lontoolaisessa yliopistossa, University College Londonissa, tehdyn tutkimuksen mukaan lapsia syntyy erityisen paljon yöllä kello yhden ja aamuseitsemän välillä, kun tarkastellaan luonnollisesti käynnistyneitä synnytyksiä. Tällaisissa synnytyksissä kaikista yleisin aika syntyä oli neljältä aamuyöllä.

Tutkimuksesta uutisoi BBC.

Voiko ilmiö selittyä evoluutiolla?

Tutkimusryhmään kuulunut Peter Martin pitää mahdollisena, että lapsia syntyy erityisesti yön pimeinä tunteina ja varhain aamulla evoluution johdosta.

– Esi-isämme elivät laumoissa, jotka olivat aktiivisia päivällä ja jäsenet olivat silloin toisista hajallaan. Yöksi lauman jäsenet kokoontuivat yhteen lepäämään.

– Näin ollen yöllä synnyttäminen saattoi tarjota äidille ja vauvalle turvaa.

Tutkimuksessa analysoitiin viittä miljoona synnytystä, jotka ajoittuivat vuosille 2005-2014. Vain 28 prosenttia vauvoista syntyi arkipäivänä aamuyhdeksän ja iltaviiden välisenä aikana.

Suurin osa vauvoista, jotka syntyivät suunnitellulla sektiolla, näki päivänvalon arkiaamuna. Jos synnytys käynnistettiin, yleisin syntymähetki oli puolen yön aikaan.

© pääkuva pixabay.com

Lähde: BBC

Jos elät vauvavuottasi tai odotat perheenlisäystä, liity Vauvavuosi.fi:n yhteisöön Facebookissa ja Instagramissa!