Vauvoja syntyy erityisen paljon yöllä ja varhain aamulla, selviää tutkimuksesta. Ilmiö saattaa selittyä evoluutiolla.

Brittitutkimuksen mukaan lapsia syntyy eniten yöllä kello yhden ja aamuseitsemän välillä, kun tarkastellaan spontaanisti käynnistyneitä synnytyksiä. Kaikista eniten itsestään käynnistyneissä synnytyksissä vauvoja syntyy neljältä aamuyöllä.

Tutkimus tehtiin hiljattain lontoolaisessa yliopistossa, University College Londonissa. Tutkimuksesta uutisoidaan BBC:llä.

Evoluutiolla saattaa olla vaikutusta

Tutkimusryhmään kuulunut Peter Martin arvelee, että syy lasten syntymiselle eritoten yöllä ja varhain aamulla olisi evoluutiossa.

– Esi-isämme elivät laumoissa, jotka olivat aktiivisia päivällä ja jäsenet olivat toisista hajallaan. Yöksi lauman jäsenet kokoontuivat yhteen lepäämään.

– Näin ollen yöllä synnyttäminen saattoi tarjota äidille ja vauvalle turvaa.

Tutkimuksessa analysoitiin viittä miljoona synnytystä, jotka ajoittuivat vuosille 2005-2014. Vain 28 prosenttia vauvoista syntyi arkipäivänä aamuyhdeksän ja iltaviiden välisenä aikana.

Suurin osa vauvoista, jotka syntyivät suunnitellulla sektiolla, näki päivänvalon arkiaamuna. Jos synnytys käynnistettiin, yleisin syntymähetki oli puolen yön aikaan.

© pääkuva pixabay.com

Lähde: BBC

Jos elät vauvavuottasi tai odotat perheenlisäystä, liity Vauvavuosi.fi:n yhteisöön Facebookissa ja Instagramissa!

Written by Senni Loikala

Lapsiperhearkea elävä online-toimittaja, jonka kotitalouteen kuuluvat myös opiskelijamies ja ikiliikkujaa muistuttava labradorinnoutaja.