Vauvat hyötyvät toistensa seurasta yllättävän paljon – ikätoveri päihittää usein äidin!

Tuoreen tutkimuksen mukaan vauvaseura voi parhaimmillaan tukea ja jopa edistää pienokaisen kielellistä kehitystä.

Arvaisitko, kumpaa vauvasi pitää kiinnostavampana: sinua lepertelemässä hänelle vai ääntelevää vauvakaveria? Lapsesi valitsisi mieluummin ikätoverinsa kuuntelemisen, ainakin, mikäli tuoretta kanadalaista tutkimusta on uskominen. Tutkimuksesta uutisoi Science Daily.

Tutkijat selvittivät, miten vauvat reagoivat eri ikäisten ihmisten ääntelyyn. He loivat syntetisaattorilla vokaaleista ääninäytteitä, jotka kuulostivat vauvan ääntelyltä sekä aikuiselta naiselta matkimassa vauvan ääntelyä.

Viiden kuukauden ikäisille vauvoille soitettiin ääninäytteet. Tutkijat seurasivat, kuinka pitkään lapset keskittyivät näytteisiin. Pienokaiset kuuntelivat keskimäärin 40 prosenttia pidempään näytteitä, jotka kuulostivat vauvojen ääntelyltä kuin aikuisilta matkimassa vauvoja.

Tutkijat toistivat kokeensa seitsenkuisille vauvoille, ja tulokset pysyivät vahvasti samansuuntaisina.

Tutkijan ja McGillin yliopiston professorin Linda Polkan mukaan ikätovereiden seura saattaa tukea ja jopa edistää vauvan kielellistä kehitystä. Tämä sen ansiosta, että vauvatovereiden jutut herättävät tutkimuksen mukaan pienten kiinnostuksen erityisen tehokkaasti ja voivat motivoida heitä muodostamaan myös itse äänteitä.

Ainakin tutkimus tarjoaa uuden, erinomaisen syyn viettää aikaa muiden vauvaperheiden kanssa.

© pääkuva unsplash.com

Lähde: Science Daily

Jos elät vauvavuottasi tai odotat perheenlisäystä. liity Vauvavuosi.fi-sivuston yhteisöön Facebookissa ja Instagramissa!