Mietityttääkö vauvasi motorinen kehitys? ”Uusien taitojen oppiminen mahdollistuu pienillä teoilla”

Fysioterapeutti Sirpa Lokko kannustaa vanhempia, että he pitäisivät vauvaa lattialla jonkin aikaa, vaikka pikkuinen hermostuisi. Lattialla vietetty aika hyödyttää merkittävästi motorista kehitystä.

Vanhemmat voivat tukea lapsensa motorista kehitystä antamalla vauvan viettää paljon aikaa lattialla, muistuttaa fysioterapeutti Sirpa Lokko Vauvavuosi.fi-sivuston haastattelussa.

– Jos lasta ei pidetä paljon lattialla, sitä vaativat taidot eivät voi karttua, Lokko toteaa.

Lattialla vietetty aika edesauttaa useiden taitojen kehittymistä, kuten pään nostamista vauvan ollessa vatsallaan ja ryömimään oppimista.

Tarjoa vauvalle tekemistä lattialla

Lokko kannustaa vanhempia pitämään vauvaa lattialla, vaikka puuha ei miellyttäisi pikkuista.

– Vaikka lapsi hermostuisi lattialla ollessaan, anna hänelle aikaa yrittää selviytyä tilanteesta. Tällöin lapsella on mahdollisuus oppia uusia taitoja.

Vanhempien kannattaa järjestää virikkeitä lattialla olevalle vauvalle, jotta tämä viihtyisi lattialla mahdollisimman pitkään.

– Lapselle kannattaa tarjota tekemistä ja lelujen avulla pystytään helpottamaan joidenkin taitojen kehittymistä. Tämä ei tarkoita, että lapsi jätetään lattialle itkemään, mutta pienillä teoilla mahdollistetaan uusien taitojen oppiminen.

Joistain vanhemmista voi tuntua, että vauva inhoaa lattialla olemista. Lokko muistuttaa, että jokaisella perheellä saa olla omanlaisensa toimintatavat.

– Lasten yksilöllisyys on hyvä huomioida ja sitä tulee arvostaa. Vanhempien ei tarvitse toimia lapsensa kanssa kaavamaisesti. Silti on hyvä kiinnittää huomiota lapsen kehitykseen ja tunnistaa, milloin siihen kannattaa puuttua.

Fysioterapeutilta haetaan myös henkistä tukea

Fysioterapiaan vanhemmat yleensä hakeutuvat siinä vaiheessa, kun he ovat huolestuneet lapsensa kehityksestä, kertoo Lokko:

– Vanhemmat usein kokevat, ettei heidän lapsellaan kehity jokin taito samaan tahtiin kuin ikätovereilla. Jotkut kaipaavat fysioterapeutilta henkistä tukea ja tietoa, mitä voidaan odottaa lapsen kehitykseltä missäkin vaiheessa.

Lokko kannustaa, etteivät vanhemmat kuitenkaan vertailisi lastaan muihin samanikäisiin lapsiin. Jokainen kehittyy omaan tahtiinsa.

– Vanhempien ei kannata verrata, onko oma lapsi yhtä kehittynyt kuin esimerkiksi naapurin samanikäinen lapsi.

© pääkuva unsplash.com

Jos elät vauva-arkea tai perheesi on vasta kasvamassa, liity Vauvavuosi.fi-sivuston yhteisöön Facebookissa ja Instagramissa!

%d bloggaajaa tykkää tästä: