Tukesin ylitarkastaja varoittaa lapsiperheitä kodin vaaranpaikoista: ”Aiheuttaa pahimmillaan kuristumisen”

Sälekaihtimien narut, joissa on lenkki, ovat Tukesin ylitarkastajan Anja Merenkiven mukaan pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisia lapsille.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kuluttajatuotteiden ylitarkastaja Anja Merenkivi esiintyi lauantaina Lapsimessut 2018 -tapahtumassa ja kertoi, mitkä puutteet kodin turvallisuudessa voivat altistaa lapsen pahimmillaan hengenvaaraan. Merenkivi neuvoi myös, miten perheissä voidaan välttää pahimmat vaaranpaikat.

Katso alta listaus asioista, jotka Merenkiven mukaan heikentävät kaikista eniten lapsen turvallisuutta kotona.

Nappiparistot

Nappiparistoja käytetään esimerkiksi osassa elektronisia autonavaimia, kuumemittareita ja kaukosäätimiä. Myös osa lasten elektronisista leluista toimii nappiparistoilla.

Merenkiven mukaan vastuulliset leluvalmistajat noudattavat turvallisuusvaatimusta, jonka mukaan paristokotelon kannen tulee olla kiinnitetty ruuveilla, eli kantta ei saa avattua ilman apuvälinettä.

Vaatimus koskee pelkästään lasten lelujen valmistusta, joten muissa elektronisissa tarvikkeissa paristokotelo voi olla avattavissa sormin. Nappipatterit sisältävät elohopeaa ja lisäksi niiden sähkövirta voi vahingoittaa ruokatorvea, jos patteria yrittää niellä. Esimerkiksi Yle uutisoi muutama vuosi sitten nappipattereiden vaaroista nieltynä.

– Jos lasta yrittää rauhoittaa antamalla hänelle autonavaimet, ei välttämättä mene pitkään, kun hän on saanut näperrettyä paristokotelon auki ja jälki voi olla todella pahaa, Merenkivi varoittaa.

– Nappiparisto syövyttää elimistöä, saattaa tehdä ruokatorveen reiän ja se voi johtaa pahimmillaan kuolemaan.

Vanhempien kannattaa säilyttää lasten ulottumattomissa elektroniset tarvikkeet, jotka toimivat nappiparistoilla ja joiden paristokotelon kannen saa avattua ilman työkalua.

Korkeat huonekalut, joita ei ole kiinnitetty seinään

Lapsiperheissä huonekalut, jotka voivat kaatua, kannattaa kiinnittää seinään turvallisuussyistä, muistuttaa Merenkivi. Lapsi saattaa kiivetä esimerkiksi kaapin tai lipaston päälle, jolloin huonekalu voi kaatua ja pahimillaan lapsi jää sen alle kohtalokkain seurauksin.

– Huonekalujen, jotka voivat kaatua, pulttaaminen seinään on halpa henkivakuutus. Rautakaupoissa myytävät kulmaraudat maksavat noin euron kappale ja sellaisen kiinnittäminen paikoilleen vie keskimäärin muutaman minuutin.

Kodin kemikaalit

Vanhempien kannattaa säilyttää kemikaalituotteet lasten ulottumattomissa. Tämä siitäkin huolimatta, että monissa siivoukseen ja puhdistukseen tarkoitetuissa tuotteissa on lapsiturvallinen korkki.

Pahimmassa tapauksessa kemikaalituotteiden maistaminen voi olla hengenvaarallista. Merenkiven mukaan viimeisin Suomessa sattunut lapsen kuolemantapaus, joka johtui kemikaalituotteen maistamisesta, tapahtui vuonna 2003. Merenkivi uskoo, että lapsiturvalliset korkit ovat sittemmin ennaltaehkäisseet kuolemantapauksia.

Jos lapsi kaikesta huolimatta maistaa jotakin kemikaalituotetta, neuvoo Merenkivi toimimaan seuraavasti:

– Jos lapsi on maistanut esimerkiksi pesuainetta, yleensä suun huuhtelu riittää ja pitää välttää runsasta juomista. Myrkytystietokeskukseen tulee ottaa yhteyttä aina, jos lapsi maistaa jotakin kemikaalituotetta.

– Mikäli lapsi on nauttinut kemikaalituotetta paljon, tulee ottaa heti yhteys sairaalaan tai lähteä ensiapuun.

Sälekaihdinten narut

Merenkiven mukaan sälekaihtimien narut voivat olla vaarallisia lapsiperheissä, jos narussa on lenkki ja lapsi työntää sen päänsä ympäri. Tämä on mahdollista, jos ikkunan alla on sohva tai muu huonekalu, jonka päälle lapsi kiipeää ja ylettää tarttumaan naruun.

– Jos aikuinen on samaan aikaan esimerkiksi keittiössä tai vessassa, pahimmassa tapauksessa ei mene edes minuuttia, kun lapsi kuristuu. Kuristuessaan ihminen ei pysty huutamaan, joten aikuinen ei kuule lapsen kuristumista, Merenkivi sanoo.

Hän neuvoo myös, mitä lapsiperheissä kannattaa tehdä, jos kotoa löytyy sälekaihtimia lenkkimallisilla naruilla:

– Kannattaa siirtää huonekalut pois sälekaihtimien alta ja kiinnittää narut tarpeeksi korkealle niin, että ne ovat lapsen ulottumattomissa. Lenkin voi leikata myös poikki, sillä avoimet nauhat ovat lenkkiä turvallisempi vaihtoehto.

© pääkuva pixabay.com

Jos elät vauvavuottasi tai olet vasta saamassa perheenlisäystä, liity Vauvavuosi.fi-sivuston yhteisöön Facebookissa ja Instagramissa!