Toivotko, että vauvasi syö sekä sormiruokaa että soseita? Nämä vinkit kannattaa tietää

Sose- ja sormiruoka-ateriat kannattaa tarjota erikseen, neuvotaan Marjut Ollilan Simppeliä sormiruokailua -kirjassa. Tällöin vauva ei yritä niellä sormiruokaa kuin sosetta.

Sormiruokien ei tarvitse syrjäyttää soseita vauvan ruokavaliosta, sillä ruokailutyylit ovat mahdollista yhdistää. Sormiruokailusta supersuosittua blogia pitävä Marjut Ollila neuvoo Simppeliä sormiruokailua -kirjassaan vanhempia, jotka toivovat lapsensa sormiruokailevan ja jatkavan samalla soseiden nauttimista.

Ollilan mukaan suositeltavaa on, että sose- ja sormiruoka-ateriat tarjotaan erikseen. Vauva voi syödä esimerkiksi aamupalan itse ja olla syötettävänä lounaalla. Kun lapsi saa syödä vain yhdellä ruokailutyylillä aterioinnin aikana, ei synny riskiä, että hän yrittäisi niellä sormiruokaa kuin sosetta.

Vauva saa sormiruokaillessaan syödä kiinteämpien ruokien lisäksi sosemaista ruokaa. Anna vauvan ohjata myös sosemainen ruoka itse suuhunsa, Ollila muistuttaa. Tällöin lapsi hallitsee tilanteen eikä mene sekaisin erilaisista ruokailutyyleistä.

Annoskoot kasvavat jatkossa

Monet soseita vauvalle syöttävät vanhemmat tietävät tarkasti, kuinka paljon lapsi syö. Kontrollille kannattaa heittää hyvästit, kun pikkuinen alkaa harjoitella sormiruokailua. Vaikka jäisit miettimään, päätyikö murkinaa riittävästi vauvasi masuun asti, Ollilan mukaan lasta ei kannata syöttää sormiruoka-aterian päätteeksi.

Kun vauva alkaa harjoitella sormiruokailua, voivat annoskoot väliaikaisesti pienentyä. Tarjoa lapselle sormiruokaa tarvittaessa tiheämmin. Kun vauva saa kokemusta sormiruokailusta, kasvavat myös annoskoot, vakuuttaa Ollila.

Marjut Ollila. Simppeliä sormiruokaa. 2018. WSOY.

© pääkuva unsplash.com

Jos elät vauvavuottasi tai olet vasta odottamassa perheenlisäystä, liity Vauvavuosi.fi-sivuston yhteisöön Facebookissa ja Instagramissa!