Tommi, 29: ”Ei ole hyvä, jos mies jää apurin rooliin”

Isän vuosi -juttusarjassa isät kertovat vauvavuodesta omasta näkökulmastaan. Sarjan aloittaa heinäkuussa esikoisensa saanut Tommi, joka elää koti-isän arkea Helsingin Lauttasaaressa.

Tommi Pajala, 29, jäi kahdestaan kapaloidun poikansa kanssa Naistenklinikan synnytyssaliin, kun syntymästä oli kulunut reilu vartti. Kätilöt olivat siirtäneet Sonjan, Tommin vaimon, synnytyksen jälkeiseen hoitotoimenpiteeseen toiseen huoneeseen.

– Istuin puoli tuntia Max sylissä täysin jähmettyneenä ja mietin, miten vauvaa kuuluu käsitellä. En lähestulkoon uskaltanut liikahtaa, Tommi muistelee.

– Oli hienoa, että saimme heti kahdenkeskisen hetken. Tietysti Max nukkui eikä ollut moksiskaan, mutta siinä tuli itse pysähdyttyä ja ymmärrettyä, että hän oikeasti oli siinä.

Täätoka

Perhehuoneessa Tommi ja Sonja pääsivät tutustumaan esikoiseensa rauhassa. Isä otti heti vastuuta vauvanhoidosta, jotta Sonja sai keskittyä synnytyksestä toipumiseen.

– Hoitajat näyttivät vain minulle, miten vaipat vaihdetaan ja muuta. Se oli hyvä ratkaisu. Sonjan ainoa tehtävä oli oikeutetusti levätä ja minä opettelin hoitamaan vauvaa.

Kotiin tuore perhe pääsi vietettyään kaksi yötä synnytyssairaalassa. Uusi elämänvaihe ja lisääntynyt vastuu tuntuivat jännittäviltä.

– Tunnelma oli surrealistinen, kun ajelimme taksilla kotiin synnytyssairaalasta. Max huusi koko matkan ajan. Oli jännittävää tajuta, että tästä se lähtee ja kaikki muuttuu.

Töihin paluu vaati totuttelua

Hiljattain kauppatieteiden tohtoriksi väitellyt Tommi ja kehitysjohtajana työskentelevä Sonja asuvat kahdeksannen kerroksen asunnossa Lauttasaaressa. Pressopannulla valmistettu kahvi piristää, ja seinällä olevassa taulussa lukee Il dolce far niente. Se on italialainen sanonta ja tarkoittaa suloista tekemättömyyttä.

Vauva-arki imaisi Tommin ja Sonjan voimakkaasti mukaansa. Tommi kertoo, että alkuvaihe piti sisällään lähinnä vauvan perustarpeiden täyttämistä. Ensimmäiset hymyt ja reaktiot vanhempien puuhiin olivat vielä edessäpäin.

Meille on tärkeää, että lapsemme näkee meidät tasavertaisina vanhempina ja yhtä luotettavina.

– Onnistunut vauvanhoito tarkoittaa alussa, että vauva pysyy hengissä, ruokittuna ja ei mielellään itke kauheasti. Se on sinänsä epäkiitollista puuhaa, että pistät hirveästi sisään, mutta et saa kauheasti ulos. Se kuitenkin muuttuu ajan kuluessa.

Tääeka

Tuoreet vanhemmat noudattivat selkeää työnjakoa vauvanhoidossa. Tommin vastuulla olivat ulkoiset hoitotoimenpiteet, kuten vaipanvaihdot, pukemiset ja kylvetykset. Sonja puolestaan huolehti Maxin ruokinnasta.

– Kun palasin takaisin töihin, minun piti opettaa Sonjalle, miten vaippa vaihdetaan, Tommi nauraa.

Paluu työpaikalle vaati hetken totuttelua, sillä arki vastasyntyneen kanssa ja työnteko hiljaisessa toimistoympäristössä olivat kaksi eri maailmaa. Pian työelämän ja vauva-arjen yhdistäminen alkoivat kuitenkin sujua.

– Aluksi tuntui hieman yksinäiseltä, kun oli kolme viikkoa ehtinyt tottua, että joku vaatii koko ajan huomiotasi ja yhtäkkiä istut kahdeksan tuntia yksin työpaikalla miettimässä abstrakteja juttuja.

Kannustan miehiä siihen, että he olisivat kotona kahdestaan vauvan kanssa edes kuukauden tai mielellään useamman.

Ajan kuluessa isästä oli hienoa huomata, että Max alkoi reagoida tilanteisiin. Tommi ilahtuu esimerkiksi, kun vauva hymyilee aamulla pinnasängyssä leveästi hänet nähdessään. Myös lapsen nauru lämmittää mieltä.

– Varmin tapa saada Max nauramaan on mukamas syödä hänen mahasta tai poskesta ja kun vähän kutittelee. Yhdessä vaiheessa häntä nauratti kovasti, kun puhuin hänelle siansaksaa.

Arjen pyörittäminen kaukana lomailusta

Vuodenvaihteen jälkeen Tommi jäi kotiin hoitamaan puolivuotiasta Maxia ja Sonja palasi töihin. Tommi aikoo olla koti-isänä noin seitsemän kuukautta, minkä jälkeen häntä odottaa työpaikka IT-alan yrityksessä.

Pariskunnalle oli alusta lähtien selvää, että he jakavat vanhempainvapaan tasapuolisesti. Tommista on hyvä, että luottamusta lapsen ja isän välille rakennetaan jo vauva-aikana.

Tääkolm

– Meille on tärkeää, että lapsemme näkee meidät tasavertaisina vanhempina ja yhtä luotettavina. Jos hänellä on mikä tahansa ongelma tai hän loukkaa itsensä, hän voi tulla kumman tahansa luokse hakemaan turvaa ja pyytämään apua eikä niin, että vain toiselta saa jotakin.

Tommi rohkaisee myös muita miehiä näkemään koti-isyyden varteenotettavana vaihtoehtona. Hän kertoo, että lapsen hoitaminen kotona on kaukana lomailusta.

Naisten työmarkkinatilanteelle olisi eduksi, jos ei oletettaisi, että naiset pitävät valtaosan vanhempainvapaista.

– Kannustan kaikkia miehiä ehdottomasti siihen, että he olisivat kotona kahdestaan vauvan kanssa edes kuukauden tai mielellään useamman. Arjen pyörittämistä osaa arvostaa eri tavalla, kun näkee, mitä se on. Ei se ole sama asia, että olisi lomalla.

– Se, että syöttää vauvaa, vaihtaa vaatetta ja vaippoja ja sen lisäksi yrittää pitää huushollia siistinä ja miettiä, mitä syödään ja käydä kaupassa, siinä on hommaa. Voi tulla tilanteita, etten ole ehtinyt syömään rauhassa kertaakaan koko päivänä. Sellaisia päiviä oikeasti on.

Tääseiska

Joissain perheissä äiti ottaa päävastuun pienten lasten hoidosta ja kasvatuksesta, mikä mietityttää Tommia. Hänestä isät menettävät paljon, jos he eivät osallistu aktiivisesti lapsensa arkeen jo vauva-aikana.

– Minusta on yllättävän yleinen skenaario, että äiti hoitaa vanhemman roolia alkuvaiheessa ja mies on jonkinlainen apuri. Se ei ole hyvä kenenkään kannalta enkä usko sellaiseen vanhemmuuden malliin, Tommi pohtii.

– Joskus isät tuntuvat odottavan esimerkiksi pääsevänsä pelaamaan jalkapalloa lapsensa kanssa. Siinä saa odottaa pitkään. Minusta myös vauva-aika kannattaa hyödyntää tai menettää paljon.

Isäksi tultuani olen oppinut paremmin heittäytymään hetkeen ja hassuttelemaan.

Jos yhä useammat isät jäisivät vanhempainvapaalle, Tommi uskoisi muutoksen edistävän myös naisten asemaa työelämässä.

– Olemme keskustelleet Sonjan kanssa myös siitä, että isien pitäisi ottaa isompi rooli vanhemmuudessa. Se olisi hyväksi sekä isälle että lapselle, mutta myös naisten työmarkkinatilanteelle olisi eduksi, jos ei oletettaisi, että naiset pitävät valtaosan vanhempainvapaista.

Tääkuusi

Vanhempainvapaan jakaminen ei juuri näy Tommin ja Sonjan taloudessa ja heistä järjestelyn rahallisia vaikutuksia usein yliarvioidaan. Pariskunta loi vapaasti käytössä olevan työkalun, jonka avulla perhevapaan jakamisesta kiinnostuneet voivat laskea järjestelyn taloudelliset vaikutukset omalla kohdalla.

– Suomalaisten miesten ja naisten mediaanituloilla laskettuna rahaa jää vuositasolla yhden etelänmatkan verran vähemmän, jos perhe jakaa vapaat tasan, Tommi sanoo.

– Uskomme vahvasti, että ei-rahalliset vaikutukset ovat kaikkien kannalta positiivisia.

Lapsen ilo palkitsee

Koti-isyyden parhaimpia puolia Tommista on, kun saa nähdä lapsensa iloisena tavallista useammin. Riemun hetkiä on yleensä eniten juuri aamu- ja iltapäivän aikana.

– Jos olisin töissä, näkisin yleensä pelkästään väsyneen Maxin, joka ei jaksa leikkiä, vaan haluaa vain syödä ja olla sylissä. Päivällä pääsen näkemään sen kiillon silmissä, kun hän huomaa jonkun mielestään makean lelun ja lähtee täysillä ryömimään sitä kohti. Ne ovat pieniä, hienoja hetkiä.

Tääviisi

Tommista on antoisaa myös, kun hän saa seurata läheltä poikansa kehitystä. Ryömimään oppiminen mahdollisti myös uudenlaiset leikit.

– Aiemmin vauvan kanssa leikkiminen on ollut enemmän yksipuolista viihdyttämistä, mutta nyt se voi olla itsellekin oikeasti hauskaa, Tommi kertoo ja jatkaa:

– Isäksi tultuani olen oppinut paremmin heittäytymään hetkeen ja hassuttelemaan. Jos huomaa vauvan pitävän vaikka kukkuu-leikistä, siihen kannattaa pistää kaikki peliin. Pikkuvauvan syvä ilo kestää enintään viisi minuuttia ja jos siihen ei tartu kiinni, pian on myöhäistä. Nykyään löydän itsekin syvää iloa hölmöistä asioista, jotka ovat Maxista hauskoja.

Kun Sonja tulee töistä kotiin, tahtoo hän nauttia illasta Maxin kanssa. Pian keittiössä leijailee ruoan tuoksu, kun Tommi kokkaa. Ehkä tuo hetki on koti-isän elämässä lähimpänä Il dolce far nientea.

FAKTAT: Vanhempainvapaa 

+ Vanhempainvapaa alkaa äitiysvapaan jälkeen. Sen ajalta Kela maksaa vanhempainrahaa tavallisesti 158 arkipäivää.

+ Kumpi vain vanhemmista voi jäädä vanhempainvapaalle tai vanhemmat voivat olla vapaalla vuorotellen.

+ Vanhemmat voivat tehdä osa-aikatyötä ja hoitaa lasta vuorotellen. Tältä ajalta Kela maksaa osittaista vanhempainrahaa kummallekin vanhemmalle.

+ Uusimman tiedon mukaan yleisintä on, että pelkästään äidit pitävät vanhempainvapaata. Kelan vuonna 2015 korvaamista vanhempainvapaakausista 96 prosenttia noudatti jakoa, jossa äiti piti vanhempainvapaata ja isä ei jäänyt vapaalle lainkaan.

+ Vain kolme prosenttia Kelan vuonna 2015 korvaamista vanhempainvapaakausista sisälsi sekä äidille että isälle korvattuja vanhempainrahapäiviä.

Lähde: Kela

Seuraa Vauvavuosi.fi-sivustoa Facebookissa!