Kolumni: Äitikavereiden etsiminen on kuin deittailua

Tuoreet äidit saattavat kaivata uusia ystäviä toisistaan. Koska äitikavereiden löytäminen vaatii aktivoitumista ja ripauksen onnea, kirjoitin leikkimieliset ohjeet äitikaverijahtiin.

”Äitikavereiden saaminen on kuin deittailua”, tuumasi eräs äititutuistani huvittuneena. Ymmärrän tuntemuksen, sillä ystäväpiiriini kuului aluksi vain yksi toinen tuore äiti. Kaipasin seuraa, jonka kanssa jutella rappukäytävän saavuttaneesta vaipparoskiksen hajusta, imetysongelmista ja univajeen sumentamasta ajattelusta ja joka ymmärtäisi myös, millainen rakkausruiske oman vauvan hymy on.

Terminä ”äitikaveri” on takuulla kaikille tuttu, mutta kerrataan vielä: kyseessä on puhekielinen ilmaus, jolla viitataan äitien väliseen toveruuteen. Monille äitikaverit ovat tärkeitä erityisesti vertaistuen ansiosta.

Pian lapseni synnyttyä selvitin lähialueen vauvaperheille suunnatut tapahtumat ja harrastukset. Toivoin, että niistä jäisi haaviini muutama mukava äitikaveri.

Aktivoituminen kannatti, sillä olen saanut jakaa arkeani uusien, mahtavien tuttavuuksien kanssa. Alta voit lukea (huom. pilke silmäkulmassa), mitkä ovat mielestäni tärkeimmät neuvot oikeiden äitikavereiden löytämiseksi.

#1 Tunnista kiinnostavimmat ehdokkaat

Täydellisen äitikaveriehdokkaan tunnistaa vaistolla. Kemioiden klikkaaminen on tärkeintä, plussaa tulee lähialueella asumisesta ja suurin piirtein samanikäisistä vauvoista.

Jos äitikaveriehdokkaita ei löydy, kannattaa sielunsisaria etsiä esimerkiksi ”äitien Tinderiksi” kutsutulla Momzie-sovelluksella. Ehdokkaita saa pyörittää useita samanaikaisesti, eikä kolmiodraaman vaaraa pitäisi olla.

#2 Tee rohkeasti aloite

Kun tapaa kiinnostavan äitikaveriehdokkaan, aloitteen tekemistä on turha jänistää. Tapaamista kannattaa ehdottaa, kun rauta on vielä kuumaa, eli olette toistenne tuoreessa muistissa.

Suhde on vakavalla pohjalla, kun äitikaverit tapaavat toistensa kumppanit ensimmäistä kertaa.

#3 Taktikoi vauvanhoidossa ennen treffejä

Vauvan päiväunet kannattaa ajoittaa niin, että pääset lähtemään treffeille ajoissa. Pikkuinen voi myös olla järkevää ruokkia niin, ettei nälkäkiukku iskisi tilanteessa, jossa ruokkiminen on hankalaa. Joskus myöhästymiseltä ja parkusinfonialta on mahdoton välttyä, mutta vanhempana treffiseurasi varmasti ymmärtää senkin.

Treffimuodoksi voi valita esimerkiksi vaunulenkin tai lounastamisen lapsiystävällisessä paikassa.

#4 Edetkää suhteessanne

Kun äitikaveria on tapaillut jo tovin, on aika kutsua hänet vauvoineen kotivierailulle. Askeleen ottamisella äidit ymmärtävät paremmin toistensa arkea.

Suhde on vakavalla pohjalla, kun äitikaverit tapaavat toistensa kumppanit ensimmäistä kertaa. Tilanne tuntuu samalta kuin esittelisi uuden kullan vanhemmilleen.

Paras palkinto itselleni olisi, jos yhteys äitikavereihin säilyisi vauvavuoden jälkeen.

#5 Äitikaveriehdokkaalle saa antaa pakit

Äiti voi ajautua tilanteeseen, jossa sitoutumiskammo nostaa päätään. Riippuu äidin luonteesta, miten tilanteen hoitaa. Vaihtoehtoina ovat rukkaset tekstiviestillä, salaperäinen katoaminen äitikaveriehdokkaan elämästä tai tekosyiden keksiminen treffien välttämiseksi. Jotkut jatkavat deittailua tuntemuksistaan huolimatta.

Täytyy muistaa, että ken äitikaverimarkkinoille lähtee, asettaa itsensä alttiiksi niin suurelle onnelle kuin karvaalle pettymykselle.

#6 Tee töitä tulevaisuutenne eteen

Määrä ei korvaa laatua myöskään äitikavereissa. Aitoja ystävyyssuhteita ei saa väkisin, vaan olemalla oma itsensä ja tekemällä töitä toimivan äitikaverisuhteen eteen.

Paras palkinto itselleni olisi, jos yhteys äitikavereihin säilyisi vauvavuoden jälkeen. Ehkä jonain päivänä emme kutsu heitä enää äitikavereiksi, vaan oikeiksi ystäviksemme?

Seuraa Vauvavuosi.fi-sivustoa myös Facebookissa ja Instagramissa!

© pääkuva pixabay.com